Piwo, czyli uwielbiany przez Polaków trunek o złocistym kolorze

Jedną z głównych atrakcji Wielkopolski jest browar w Poznaniu. Jest on powstałym w 2003 roku miejscem jednoczącym tradycję z nowoczesnością. Jeżeli zdecydujemy się na wycieczkę w to miejsce to poznamy historię piwa i jego produkcji a także historię powstania browaru, czekać też będą na nas inne rodzaje atrakcji. Możliwe będzie przyjrzenie się z bliska procesom, w wyniku których powstaje trunek o złotym kolorze. Podczas wycieczki w Centrum Wycieczkowym Lecha obejrzysz wielkie miedziane kadzie i kotły, które są najważniejszym elementem każdego browaru oraz dowiesz się po co umieszczono nad nim ogromne puszki, ubrane w zielone płaszcze. Niezwykłą atrakcję stanowi możliwość zobaczenia jak w ciągu sekundy rozlewa się piwo do 17 butelek oraz 27 puszek. Jeżeli więc chcielibyśmy zwiedzić omawiane miejsce powinniśmy dokonać wcześniejszej rezerwacji biletu. Należy pamiętać o tym, że na teren browaru wstępu nie mają dzieci. Bilet kosztuje tak naprawdę niewiele, a wycieczki odbywają się każdego dnia tygodnia, z wyłączeniem niedzieli. Istnieje również możliwość wynajęcia przewodnika, który opowie o historii piwa i powstania tego miejsca.

Tam będziemy mogli porozmawiania w większym gronie i zdegustowania uwarzonego piwa. W trakcie zwiedzania tej atrakcji Poznania zaopatrzymy się w sklepie w pamiątki i gadżety, których cena nie jest zbyt wygórowana, zobaczymy na żywo miedziane kadzie i kotły, w których waży się piwo oraz zaobserwujemy jak w ciągu sekundy możliwe jest rozlanie przygotowanego trunku do 17 butelek oraz 27 puszek. Interesująca jest też historia opowiadająca o procesie powstania obiektu. Na samym początku nie uzyskano zgody na wybudowanie browaru od miasta, jednak dzięki działaniom prezydenta możliwe było podjęcie decyzji aprobującej pomysł wzniesienia browaru. W czasie pięcioletniej budowy niejednokrotnie brakowało niezbędnych do tego celu materiałów. Kłopoty pojawiały się również w czasie działalności browaru, ponieważ zaistniały trudności z dostarczaniem energii, uzdatnianiem wody oraz masową produkcją. Jednakże browar po pewnym czasie zaczął osiągać zyski więc zdecydowano się na kolejne inwestycje. Najnowsze technologie, które wprowadzono umożliwiły zjednoczenie tradycji z nowoczesnością.

Warto podkreślić, że wiele osób nie wie o tym, że chmiel nie jest głównym składnikiem piwa, tylko jego przyprawą zapewniającą goryczkę. Składniki, z których warzy się piwo łączy się ze sobą i przelewa do obszernych miedzianych kadzi i kotłów. W następnym etapie utworzony roztwór zostaje poddany dwóm procesom warzenia, w trakcie których składniki się rozpuszczają i uzyskana zostaje klarowna ciecz, którą się później warzy. Kolejnym z ważnych elementów jest fermentacja oraz leżakowanie płynu przez dwa tygodnie, dzięki czemu uzyskujemy piwo o odpowiednim smaku i zapachu. Kolejnym z etapów jest filtracja, dzięki której zapewniona zostaje klarowność jak i trwałość płynu. Finalny proces stanowi rozlanie wytworzonego napoju do puszek, butelek oraz beczek i przetransportowanie ich do hurtowni, a później sklepów. Piwo jest jednym spośród niewielu produktów, które nie zawierają tłuszczu oraz cholesterolu. Dodatkowo napój ten wykazuje pewne właściwości lecznicze, ponieważ pomaga w obniżaniu ciśnienia krwi, uspokaja, działa bakteriobójczo oraz pobudza trawienie. Ponadto w składzie posiada prawie 40 różnorodnych związków mineralnych działających dobroczynnie na organizm.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s